Ontdek Dordrecht met een stadswandeling vol raadsels

Geplaatst op 04-09-2023 | Geüpdated op 10-10-2023

Dordrecht, de oudste stad van Holland, betovert bezoekers met haar charmante mix van historische pracht en moderne energie. Er is hier zoveel te doen: kuier door de schilderachtige straatjes omgeven door eeuwenoude gebouwen, aanschouw de pittoreske havens en geniet van de serene schoonheid van Dordrecht, de stad aan de Merwede.

Zicht op Dordrecht met centraal de Grote Kerk

Ontdek de rijke historie van Dordrecht met een city escape

De gebroeders De Witt, Johan en Cornelis, speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van Dordrecht. Ze waren invloedrijke politici en staatsmannen tijdens de Gouden Eeuw van Nederland. Johan de Witt was raadpensionaris van Holland en Cornelis de Witt was een vooraanstaand luitenant-admiraal van de Nederlandse marine. Beiden zijn hier geboren en getogen.

Standbeeld gebroeders de Witt in Dordrecht

Wil je weten hoe zo’n Outside Escape werkt? Probeer dit raadsel!

Een Outside Escape is een stadswandeling met een verhaal vol raadsels. Voel je je al uitgedaagd? Probeer dan maar eens het volgende raadsel op te lossen.

Kijk eens goed naar het standbeeld van de gebroeders de Witt in Dordrecht en dan naar de afbeelding daar onder. Je kunt inzoomen en rondkijken. Weet jij het antwoord te vinden?

Raadsel Dordrecht

Wat is het woord van drie letters?

Controleer Hint?

Hoe loopt het verhaal rondom de gebroeders de Witt af?

De broeders waren voorstanders van een sterke Republiek en probeerden de macht van de Oranjes, de prinselijke familie, in toom te houden. Helaas kwam er een tragisch einde aan het leven van Johan en Cornelis de Witt. In 1672 werden ze slachtoffer van een politieke samenzwering en werden ze bruut vermoord door een woedende menigte in Den Haag. Hun dood veroorzaakte grote beroering in het hele land.

Dat Johan en Cornelis zijn vermoord, dat staat vast. Maar heeft stadhouder Willem III daar een rol in gespeeld? Dat ontdek je tijdens deze raadselsachtige stadswandeling in Dordrecht. Lees hieronder langs welke plekjes de route voert.

Een verrassende stadswandeling

Een buiten escaperoom is een stadswandeling waarbij je de mooie plekken van de stad leert kennen. Onderweg los je raadsels op, en word je uitgedaagd om goed om je heen te kijken. De Outside Escape Dordrecht gaat over de moord op de gebroeders de Witt. 

Geweldig uitje

Wat een geweldig uitje! We hebben de stad waar we al dertig jaar komen op een hele andere manier bekeken. Alle raadsels zijn op te lossen maar dat gaat zeker niet vanzelf! En door onderweg naar de zoekfoto’s te speuren zie je ineens hele andere dingen!

★★★★★

~Serina

Het is altijd onduidelijk geweest in hoeverre stadhouder Willem III betrokken is geweest bij deze aanslag. Maar nu is er mogelijk een document dat hier meer duidelijkheid over kan geven. Al jaren proberen historici de raadsels op te lossen die moeten leiden tot de locatie van het document, ergens in Dordrecht. Lukt het jou wel om de antwoorden te vinden?

Los de raadsels op tijdens de city escape in Dordrecht

Wat zijn de hoogtepunten van de stad?

Tijdens deze buiten escape room kom je langs de mooiste locaties van Dordrecht, maar ook langs meer verborgen plekjes. We noemen er een paar.

Het Groothoofd is een prachtige plek waar de drie rivieren, de Merwede, de Noord en de Oude Maas, samenkomen. Het biedt een adembenemend uitzicht op het water en is een perfecte plek om te wandelen en te genieten van de scheepvaart.

De Grote Kerk, ook wel bekend als de Onze-Lieve-Vrouwekerk, is een imposant gotisch gebouw en een van de iconische bezienswaardigheden van Dordrecht. De kerk dateert uit de 14e eeuw en heeft een indrukwekkend interieur met prachtige glas-in-loodramen en een imposant orgel.

De Hofstraat is een pittoresk straatje in het historische centrum van Dordrecht. Het staat bekend om zijn charmante oude huizen, geplaveide straten en gezellige sfeer. Hier vind je ook leuke boetiekjes, kunstgalerijen en cafés.


De historische gevelpanden aan de Hofstraat.

In Dordrecht zijn er verschillende monumenten en herdenkingsplaatsen die herinneren aan de gebroeders de Witt, waaronder standbeelden en gedenkstenen. In de escape-wandeling zal hun rol in de geschiedenis je duidelijk worden!

Deze plekken laten de diversiteit en charme van Dordrecht zien, of je nu geïnteresseerd bent in historische architectuur, prachtige uitzichten op het water, sfeervolle straatjes of groene parken. Je ontdekt het tijdens de city escape. Deze wandeling is ongeveer 2,5 kilometer en duurt, inclusief het oplossen van alle raadsels, zo’n anderhalf tot twee uur.

Welke trekpleisters kent Dordrecht nog meer?

Behalve de locaties die onderdeel zijn van de escape-route langs, is er nog meer te ontdekken en te genieten.

Het Dordrechts Museum, gelegen aan de oevers van de Maas, herbergt een indrukwekkende collectie Nederlandse schilderkunst. Bewonder werken van bekende Nederlandse meesters evenals moderne en hedendaagse kunst.

Verken Dordrecht vanuit het water. Maak een tochtje over het water met de Waterbus, een snelle veerdienst die Dordrecht verbindt met andere steden in de regio. Geniet van het prachtige uitzicht op de stad en de omliggende waterwegen. Er worden ook verschillende rondvaarten aangeboden om Dordrecht en de omgeving vanaf het water te ontdekken.

Het Wantijpark: Het Wantijpark is een groene oase in Dordrecht. Het is een prachtig stadspark met weelderige gazons, kronkelende paden, vijvers en mooie bloemen. Het park biedt een perfecte plek voor een ontspannen wandeling, picknick of om gewoon te genieten van de natuurlijke schoonheid.
En natuurlijk kun je op verschillende plekken in de stad genieten van een drankje, lunch of heerlijk diner.

Lunch in Dordrecht

Rondom Dordrecht

De Biesbosch is een adembenemend nationaal park vlak bij Dordrecht, gekenmerkt door uitgestrekte rivierdelta’s, moerassen en weelderige rietvelden. Dit unieke natuurgebied biedt een thuis aan diverse vogelsoorten en andere dieren, en is een paradijs voor natuurliefhebbers die willen genieten van rust, kajakken door kronkelende kreken en het verkennen van een ongerept landschap. Je bent er zo, of je nou met de auto, de fiets of het openbaar vervoer gaat.

Lees hier over hoe je vanuit Dordrecht naar de Biesbosch komt.

En vanuit Dordrecht ben je zo in Rotterdam of Breda, ook daar zijn leuke stadswandelingen te doen.

Vanuit Dordrecht ben je zo in de Biesbosch.

Alle veelgestelde vragen op een rij

Wat is de doelgroep?
De groep moet van wandelen en een beetje puzzelen houden. En een beetje met een mobiel kunnen werken. Onze doelgroep is verder heel breed. Van 14 jaar tot 80 jaar geven mensen aan veel plezier te beleven aan een Outside Escape. Dit maakt het perfect als klein bedrijfsuitje, of onderdeel van een groter geheel.
Wat is de ideale groepsgrootte?
Een Outside Escape kun je doen vanaf 2 personen. Voor grote groepen adviseren wij maximaal 4 deelnemers in 1 team te zetten. Uit ervaringen blijkt dat je 2 a 3 teams tegelijk de route in kunt sturen. Dat betekent dat je met een groep van 80 personen zo’n 30 minuten bezig bent met het vertrek. Groepen groter dan 80 personen kan wel, maar bedenk dan wel dat je even bezig bent met het vertrek. Als je vooraf in een cafeetje oid. gaat zitten is dit geen probleem voor een grote groep.
Hoe gaat een Outside Escape in zijn werk?
Voor een bedrijfsuitje kun je het beste even contact met ons opnemen. Wij maken dan een factuur en mailen jullie de toegangscodes. Je kunt het desgewenst 1 dag van tevoren nog regelen. Je krijgt dan van ons de start instructies via de mail. Je moet wel zelf teams maken van 2-6 personen en die per 2 a 3 teams per 5 minuten de route in sturen. Verder verdeelt het zich vanzelf over de route. Als je met zo’n 80 personen bent, kost het vertrek zo’n 30 minuten. Je kunt de teams na het einde naar een restaurant of café laten gaan voor een eindborrel. Wij kunnen ook de volledige organisatie regelen (voor een begeleider beginnen de kosten vanaf zo’n 350 euro).
Met hoeveel mensen kun je een Outside Escape doen?
Wij raden maximaal 4 personen per team aan. Met meer dan 4 per team is ook mogelijk, maar meer is niet per se beter voor het speelplezier. Je kunt ook met meerdere teams spelen. Bestel per team dan één toegangscode.
Moet ik reserveren?
Nee, reserveren is niet nodig, je kunt na bestelling van de toegangscode starten wanneer je wilt.

Wat te doen in Den Haag? Een top 10!

6 escape room ervaringen in Enschede

×
preloader