Wat te doen in Den Haag? Een top 10!

Geplaatst op 17-07-2023 | Geüpdated op 01-08-2023

Zin in een spannend uitje? Boek een Outside Escape!

Wist je dat een aantal van de gebouwen op het plein in Den Haag oude ambassades zijn geweest van steden? De gebouwen van Amsterdam en Rotterdam zijn daar nog gewoon te vinden! Hun stadswapens kijken trots uit over het plein. 

In de 17e eeuw moesten de steden namelijk een logement hebben voor hun ambtenaren die deelnamen aan de Staten-Generaal van Nederland. 

Er is in Den Haag genoeg te vinden om je een hele week bezig te houden! Van evenementen op het Malieveld tot het strand in Scheveningen. Hierbij een lijstje: wat te doen in Den Haag. Tien plekken die je zeker niet mag missen in deze stad van “vrede en recht”.

Een leuke en uitdagend uitje doen maar ook wandelen? Boek dan een Outside Escape waarin je langs alle hoogtepunten komt! (behalve het Vredespaleis en Scheveningen)
 1. Binnenhof en de ridderzaal 
  Dit complex van gebouwen in het centrum van Den Haag is het centrum van de Nederlandse politiek. Het is al eeuwenlang het ‘hart’ van de politieke arena en bevat de kantoren van de premier en andere ministers. 
  Binnen dit complex is ook de Ridderzaal te vinden. Dit is jaarlijks de locatie van de Troonrede. Ridderzaal stamt nog uit de 13e eeuw!
 2. De Hofvijver
  De Hofvijver ligt naast het Binnenhof. In tegenstelling tot wat de term vijver doet vermoeden, is de Hofvijver van oorsprong een natuurlijk duinmeer waarop de Haagse Beek uit het Haagse Bos uitkwamen. De Beek doet dat heden ten dage nog steeds en zo staat de vijver in verbinding met de duinen bij Kijkduin. 

  De Hofvijver was niet altijd rechthoekig. Dat werd door graaf Aalbrecht in de 14e eeuw gedaan. Dit ontwerp heeft de vijver tot op de dag van vandaag, al kreeg hij in de 17e eeuw kades en werd hij in de 19e eeuw verlengd. Tot circa 1800 was het Binnenhof nog omgeven door een slotgracht en alleen toegankelijk via bruggen.
 3. Vredespaleis
  Een prachtig gebouw waar je ook een rondleidingen kan boeken (zeker de moeite waard!). De bouw begon tijdens de Tweede Vredesconferentie, die gestart was op initiatief van de Russische Tsaar Nicolaas II. Het Vredespaleis huisvest nu, naast het Permanent Hof van Arbitrage, ook het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagse Academie voor Internationaal Recht en de Bibliotheek van het Vredespaleis. De Carnegie Stichting is de eigenaar en beheerder van het Vredespaleis.
 4. Scheveningen
  Een levendige badplaats met een prachtig strand, het Kurhaus en de bekende Pier. De Pier is sinds 2015 compleet vernieuwd en is inmiddels een ware foodboulevard geworden met een eigentijds aanbod van streetfood, restaurants, bars en terrassen.Loop zeker ook even door het Kurhaus!
 5. Mauritshuis
  Het Mauritshuis museum toont Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het Puttertje van Fabritius en De Stier van Potter zijn permanent te zien in het museum aan de Hofvijver. Zeker de moeite waard!
 6. Escher in het Paleis
  Koningin Emma kocht het pand in 1896 en woonde er tussen 1901 en haar dood in 1934. Het is in Den Haag het enige openbare gebouw waar de oude paleis functie nog te ervaren is.
  Tegenwoordig huist hier de permanente tentoonstelling van Nederlands beroemdste graficus, M.C. Escher. Hij was de meester in het tekenen van patronen en gezichtsbedrog. Dit museum weet iedereen te boeien met de wonderlijke wereld van Escher!
 7. Haags Historisch museum
  Maak kennis met de rijke geschiedenis van Den Haag; van het dorpje Die Haghe tot aan de internationale stad van nu. Stukken van de geschiedenis zijn hier letterlijk terug te vinden, zoals de vinger van Cornelis de Witt en de tong van zijn broer Johan de Witt.
 8. Panorama Mesdag
  Dit is het grootste cilindrische panorama in Nederland, geschilderd door Hendrik Willem Mesdag. Het biedt een 360° uitzicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp Scheveningen zoals het was in 1881.
 9. (Paleis) Noordeinde
  Het Noordeinde is een prachtige winkelstraat met veel modeboetiekjes, galeries en kunstzaken. Daarnaast is in deze straat het Paleis Noordeinde, de werkplek van de koning. Hoewel het niet altijd open is voor het publiek, zijn de tuinen een prachtige plek om te bezoeken!
 10. Denneweg
  Vind hier aan het einde van de dag de locals in de restaurants en kroegen van deze straat. De Denneweg is één van de oudste straten van Den Haag. Hier proef je nog het echte Den Haag: trendy, maar met een rijke historie en sterke verbondenheid met het verleden.
Zin om Den Haag in te trekken? Boek een Outside Escape en zie alle hoogtepunten EN vermaak jezelf met de raadsels en het verhaal! Lees hier meer!

Ontdek Hanzestad Zutphen met Outside Escape

Ontdek Dordrecht met een stadswandeling vol raadsels

×
preloader